beats by dre cheap

plodni i neplodni dani - BAZALNA TEMPERATURA

Najveci nedostatak ove metode je sto ona ne predvidja ovulaciju , vec samo dokazuje na osnovu bifazicnog charta da li je ovulacija bila i kada . Ipak mjerenje bazalne temperature (BBT ) moze pomoci u upoznavanju vaseg ciklusa .Ubrzo cete postati svjesni kako vase tijelo funkcionira , da li ovulirate i u kojim danima ciklusa .
Normalni menstrualni ciklus se dijeli u dvije faze : folikularnu ( razvijanje folikula i priprema za ovulaciju ) i lutealnu fazu ( faza nakon ovulacije )
Jedini "kucni " dokaz da je ovulacija bila je konstantna povisena temperatura koja vizuelno na grafu dijeli nas ciklus na dvije faze . Znaci vidi se prva faza sa manjim temperaturama i druga sa povisenim . Zadnja najniza temperatura nakon koje nastupa druga faza ciklusa oznacava ovulaciju ..Taj dan je ovulacija . Nakon toga imamo samo povisene temperature koje padaju tek par dana prije menstruacije .
Danas postoje sajtovi koji nude online pracenje vase BBT.

Jedan od najpoznatijih je http://www.fertilityfriend.com BBT se moze mjeriti oralno ili vaginalno , ujutru uvijek u isto vrijeme , cim se probudite , prije bilo kakvog ustajanja , hodanja ili pricanja . Prvo izmjerite BBT .

Image Hosted by ImageShack.us
-Tipican anovulatorni chart . Ocigledno je da nije doslo do oslobadjanja progesterona tj. ovulacije sto za rezultat ima
chart na kojem se ne razlikuju folikularna i lutelna faza .
------------------------------------------------------------------
Image Hosted by ImageShack.us
Tipican ovulatorni chart . Na chartu se vidi prva , folikularna faza sa nizim temperaturama , dan ovulacije ( sredisnja tacka kroz koju se krizaju crvene linije ) i nakon toga ocigledna je lutelna faza sa visim temperaturama
usljed povisene razine progesterona .Na kraju lutealne faze dolazi do postepenog pada temperature usljed pada progesterona sto je obicno znak da nije doslo do trudnoce .
-------------------------------------------------------------------
Image Hosted by ImageShack.us
-Tipican trudnicki chart. Na chartu je ocigledna folikularna faza , ovulacija , lutelna faza sa konstantnom povisenom BBT od 18 dana
18 povisenih BBT u lutealnoj fazi u 99% slucajeva znaci trudnocu .
---------------------------------------------------------------------
Za mjerenje BBT neki sajtovi preporucuju BBT toplomjere . Moje misljenje je da vam takvi "specijalizovani " toplomjeri nisu potrebni .Odlicno ce posluziti i digitalni toplomjer sa dvije decimale , a jos bolje zivin toplomjer koji se pokazao kao vjerodostojiniji . Vazno je citav ciklus mjeriti ili sa jednim ili sa drugim .
Cak i ako se morate buditi u razlicito vrijeme (radite u smjenama , dizete se u toku noci ..) ipak mozete mjeriti BBT . Chart ce prikazivati malo vece oscilacije u temperaturi , ali ce vam koliko toliko uspjeti oznaciti dan ovulacije . Ipak najbolje bi bilo odrediti neko vrijeme kada ce te mjeriti BBT. Za to je potrebno najmanje 4 sata sna . BBT se ne mjeri navece , ne mjeri se u toku dana . Ne mjeri se ni nakon pola sata nakon sto ste se ujutru probudili i ljeskarili , bez obzira sto niste pricali ili ustajali . Jedina mjerodavna temperatura je do 5 minuta nakon sto ste se probudili . Sve ostale su nevazece .

Moj put kroz trnje neplodnosti
http://mothertobe.blogger.ba
14/06/2007 08:36