beats by dre cheap

plodni i neplodni dani -BILLINGSOVA METODA

BILLINGSOVA METODA - CERVIKALNA SLUZ I PLODNI DANI

Billingsova metoda je jedna od prirodnih , modernih metoda za postizanje ili izbjegavanje trudnoce .Ovom metodom mogu se koristiti sve zene , bez obzira na duzinu njihovih ciklusa . Mogu je koristiti kako zene koje se priblizavaju menopauzi ; prestaju sa kontracepcijom , tako i zene koje doje .

Billingsova metoda ce vas nauciti kako da na veoma lak nacin razlikujete plodne od neplodnih dana vaseg ciklusa . Naucice vas i da ste tokom svih vasih fertilinih godina u stvari velikom vecinom dana neplodni , a ne plodni .

Vrlo brzo naucicete da prepoznate plodnu fazu vaseg ciklusa u kojoj je zacece , naravno , jedino moguce . Na pocetak plodne faze ciklusa upucuje specificna cervikalna sluz , koja ima izgled bjelanceta i veoma je rastegljiva . Bez ove sluzi spermatozoidi nece prezivjeti duze od sat ili dva . Plodna sluz pojavljuje se par dana prije ovulacije . Po Billingsovoj metodi , zadnji dan plodne sluzi je tzv. " vrhunac" i ovulacija ce se desiti u sljedecih par sati .

Prema Brownu, kad god ukupni estrogeni premaše prag od 15mg/100 ml/24 sata, cervikalna

sluz je dovoljno teku

ovulacijski, sluz

Promjenjivo ponašanje sluzi naziva se "razvoj" sluzi. "Vrhunac" se definira kao posljednji dan skliske

sluzi, ne nužno dan najve

Kad je ciklus ovulacijski, rastu

 Prva sluz koja se naðe na stidnici èesto je èep sluzi koji je zatvarao vrat maternice nakon menstruacije .

Èep sluzi je ljepljiva, gumasta sluz koju Erik Odeblad naziva sluz G . Ona ne istjeèe na stidnicu dokèujuæi natrij, klorid, kalij,èevinske lance i enzime. Oni postaju polimeri koji se mijenjaju kao reakcija na vrstu i razinu

Ljepljiva sluz koja se ne rasteze ,  cesto bijele boje ,  stvara se kao reakcija na nisku razinu progesterona iz nadbubrežne žlijezde. Nakon

ovulacije, takve sluzi  ima u dovoljnim koli

NEPLODNO RAZDOBLJE

Nakon menstruacije vrat maternice zatvoren je debelim èepom guste sluzi koja sprecava ulazak spermija u vrat maternice i koja isto tako štiti tijelo od infekcije. Spermiji koji se zadržavaju u rodnici vrlo brzo postaju nesposobni za oplodnju jajašca i okolne ih stanice unište . Jajnici u ovoj fazi miruju. Iz vrata maternice ne izlazi ništa i na stidnici se osjeca suhoca. Ništa se ne osjeca i ništa se ne vidi . Spermiji nikako ne mogu uci u vrat maternice zbog debelog cepa guste sluzi.

Nakon spolnog odnosa, iscjedak sjemene tekucine iz rodnice može potrajati 24 sata i osjecati se kao vlažnost na stidnici. U ovoj sjemenoj tekucini nema nimalo živih spermija. Oni su vec u rodnici uništeni u roku jedan ili dva sata nakon što im vrat maternice zaprijeci ulaz u maternicu.

PLODNO RAZDOBLJE

Jajnici  su sada aktivni i proizvode estrogen koji stimulira vrat maternice na aktivnost. Stvara se tekuca sluz i ona oslobada cep tako da spermiji sada mogu uci u vrat maternice. Na stidnici se sada opaža promjena osjeta od suhoga u ne više suho . Izgledom sluz može biti gusta i mutna. Ova mutna, ljepljiva sluz ne ukazuje na neplodnost. Cinjenica da je stigla do stidnice znaci da je izišla iz vrata maternice, ostavljajuci ga otvoren spermijima. Jajnik proizvodi sve vece i vece kolicine estrogena . . Sluz se mijenja iz ljepljive u onu koja izaziva sve mokriji, skliskiji osjet. Mogu se zamijetiti i bistre niti sluzi. Maksimalna kolicina sluzi može se smanjiti, a osjet skliskosti zadržati još dan ili dva. Posljednji dan osjeta skliskosti je najplodniji dan u ciklusu i naziva se vrhuncem zato što je to dan vrhunca plodnosti, a povezuje se i s pojacanom osjetljivošcu i nabreklošcu stidnice.Ovaj je trenutak vrlo blizu vremenu ovulacije. Jajnik vec proizvodi progesteron ,  dok se folikul priprema izbaciti jajašce u jajovod. Progesteron aktivira donji dio vrata maternice da stvara gustu, ljepljivu sluz koja ce tijekom naredna 3 dana postupno zatvoriti kanal vrata maternice. No tijekom ta 3 dana postoje još mali kanali kojima spermiji mogu putovati. Oni brzo dolaze do vanjskoga dijela jajovoda gdje jajna stanica ceka da bude oplodena.

 

NEPLODNO RAZDOBLJE

U jajovodu se nalazi  jajašce .  Vrat maternice se pocinje zatvarati gustom sluzi pod utjecajem progesterona  iz luteiniziranog folikula (žutoga tijela). Progesteron djeluje na sluz tako da žena primijeti promjenu osjeta na stidnici te osjeca suhocu ili ljepljivost.

Nema više nikakvog lubrikativnog osjeta na stidnici. To je posljedica promjena kako u vratu maternice tako i u donjem dijelu rodnice, koji su pod kontrolom hormona. Sluz se djelovanjem Shawovih džepica isuši dok prolazi kroz rodnicu.

FAZA ZUTOG TIJELA

Od èetvrtoga dana nakon vrhunca (posljednjeg dana osjeta skliskosti na stidnici) vrat maternice zatvoren je gustim èepom sluzi, koji spreèava da spermiji uðu u materniènu šupljinu. Žuto tijelo u jajniku proizvodi i estrogen i progesteron. Ako nije bilo genitalnog kontakta od poèetka prvog znaka promjene do poèetka èetvrtog dana nakon vrhunca jajašce nije oploðeno i propast æe u jajovodu. .Mjeseènica , obièno 11-16 dana nakon ovulacije, oznaèuje kraj ciklusa a time i poèetak narednoga ciklusa. Èep je izišao iz vrata maternice da bi omoguæio istjecanje krvi iz maternice. Jajnici su se sada vratili u stanje mirovanja.

 

  NEPROMJENJIV ISCJEDAK NA STIDNICI

Vrat maternice mora proizvesti prikladnu sluz za pravilno djelovanje spermija. U nekim uvjetima, npr.za približavanja menopauzi ili nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih lijekova, vrat maternice ne uspijeva reagirati na estrogenski podražaj, posljedica èega je izostanak  sluzi koja prihvaæa spermije. Žena je tada neplodna iako ima ovulaciju. Ona æe to prepoznati kao nepromjenjiva obilježja .

Ako u tri ciklusa pracenja cervikalne sluzi Billinsovom metodom primjetite nepromjenjiv iscjedak na stidnici tj. ako primjetite

 

b) nepromjenjiv iscjedak

c) kombinaciju suhoce i nepromjenjivog iscjetka

vjerovatno tu lezi problem vase nemogucnosti zaceca . U tim slucajevima morate povecati kolicinu plodne sluzi .

Kako to uraditi ? Imate dvije varijante

1. brzu sa trenutnim djelovanjem koristeci lubrikante

2. sporiju sa produzenim djelovanjem , koristeci cajeve i vitamine

 

LUBRIKANTI

Pazite pri izboru lubrikanta jer nisu svi lubrikanti prijateljski raspolozeni prema spermijima . Vecina njih je u glavnom spermicidna . Ono sto vama treba je posebna vrsta lubrikanta . oja preporuka je PreeSeed sa optimalnim ph za spermije . 

Mozete ga naruciti preko http://search.ebay.com/pre-seed-lubricant_W0QQfkrZ1QQfnuZ1  ili sa bilo kojeg fertility sajta . Progooglajte malo i pronadjite onaj koji vama odgovara .Cijene su otprilike iste .

STATISTIKA : 

Tokom istrazivanja na  parovima  koji su ukoristili Pree Seed utvrdjeno je sljedece:

31%  parova je ostvarilo trudnocu .

 Od tih parova

65%  je ostalo trudno u prva dva ciklusa koristenja PreeSeed-a , a

 35 %  je koristilo 3 ciklusa ili vise .

15 % parova koji su zatrudnili - idiopatska neplodnost

 

26% - muski faktor

34% - zenski faktor

21% -   uz Klomifen                                                              

21% - drugi ljekovi

 

PRIRODNIM PUTEM DO PLODNE SLUZI

ulje nocurka  500-1000 mg dnevno koje sadrzi dvije važne nezasicene masne kiseline koje povecavaju kolicinu sluzi .

Caj od Marulje ( o Marulji procitajte vise na temi posvecenoj bas toj biljci )

sirup za sinuse/grlo, jer njegovim pijenjem se razrjedjuje ne samo ta sluz nego i cervikalna . To je valjda kljucno za zene koje imaju nesto sluzi, ali je uvijek dosta ljepljiva, rijetko klizava.

VITAMIN C  - Mozete ga uzimati kroz sumece tablete . Dnevna doza je 1000 mg ( 1 sumeca tableta dnevno ) ili kroz sok od svjezeg grejpa .

a) suhocu kroz citav ciklus
èinama da napusti vrat maternice i bude zamjetna na stidnici.

estrogen nije izazvao dostatan razvoj plodne sluzi  koja bi je istisnula.   Sluz je hidrogel materijal koji se

sastoji od glikoproteina, vode, kemijskih i biokemijskih spojeva , uklju

bjelan

hormona koji djeluju na njih.

æa da bi napustila vrat maternice i pojavila se na stidnici.  Ako je ciklusæe postajati sve skliskija, rastezljivija i prozirnija dok ne dosegne svoj "vrhunac".æe moguæe rastezljivosti.æa razina estrogena u cervikalnim kriptama proizvodi sluz .

Moj put kroz trnje neplodnosti
http://mothertobe.blogger.ba
14/06/2007 08:37