beats by dre cheap

CAJEVI - VRKUTA -GOSPIN PLAST

Prirodom do plodnosti                 VRKUTA- gospin plašt, virak. Alchemilla vulgaris .

 

---------------------------------------
Image Hosted by ImageShack.us
VRKUTA ,gospin plašt, virak.
Alchemilla vulgaris .
VRKUTA ( Gospin plašt) - Alchemilla vulgaris L.
Ostale vrste: Srebrna vrkuta * ( Alchemilla alpina), A. hybrida L (Mill) – križani gospin plašt, A. hoppeana (Rchb) – Hopov gospin plašt – koje su takoðer ljekovite.
Porodica: ruže (Rosaceae)
Ostali nazivi: virak, lava, lavska noga, rosanica, rosnik, plahtica, obièna vrkuta, navadna plahtica…
Opis biljke: Sam narodni naziv govori da je velika pomoæ ženama - skoro da se ne može nabrojati za što je sve ljekovita. Stanište: raste divlje, po kamenitim i neplodnim mjestima, a uzgaja se i u vrtovima.
Raste u predalpskim podruèjima veæ na visini od 600 do 700 m. Njegova su prava domovina prave alpske sjenokoše gdje raste zajedno sa sjajnom vrkutom koja je ljepša, vrlo skromna i bez velikih zahtjeva pa raste na kamenitoj, siromašnoj zemlji. Obièan virak više voli masnije zemljište, unatoè jednostavnom izgledu. To je trajna zeljasta biljka slièna grmu , visoka oko 40 cm., èiji izdanci plavozelene boje kasnije postaju crvenosmeði i kudravo dlakavi. Krupni okrugli listovi su naizmjenièno postavljeni na peteljkama i dlakavi, sa 7-11 režnjeva, zupèasti na rubu na èijim se dlaèicama , kao na trepavicama zadrže kapi rose ili kiše, prelijevajuæi se divnim bojama, odatle i ime - alchemilla!
Cvjetiæi su mali, žuækastozeleni, tvore na kraju stabljike neku vrstu štitca. Korijen i biljka su bez mirisa , gorki i stežu usta. Cvat se ne oploðuje, pa se gospin plašt množi nespolnim naèinom – širenjem korijenja.
Povijest: U lisnome lijevku gospina plašta noæu se nakupi rosa , a alkemièari - na koje upuæuje i prvi dio botanièkog naziva – u davnini su tu bistru kap nazivali «nebeskom vodicom», pa je uzimali za tajno stvaranje «kamena mudraca» i pretvaranje obiènih kovina u zlato.
Davni su narodi vjerovali da je ova biljka da je ova biljka najljekovitija ako se ubere noæu kad je Mjesec u posljednjoj èetvrti. Germani su biljci dali ime po svojoj božici prirode - Frigge, Slaveni možda po svojoj božici Vesni, (božici proljeæa), ali je s pokrštavanjem potisnuto svako «pogansko» ime. Zamijenila ga je Bogorodica. Otud i gospin plašt. U Francuza se naziva «manteau de Notre-Dame». Na Islandu je gospin plašt sveta biljka.
Paracelsus i kasniji znalci hvalili su gospin plašt kao «èudesnu travu», a sok kao dragocjeni melem za rane.
Kemijski sastav: sadrži minerale, organske tvari , neki saponin, gorku tvar, biljno ulje i smolu te tanine. Takoðer sadrži flavonoide, fitosterine, salicilnu kiselinu u tragovima, a znaèajno je da tanini iz gospinog plašta djeluju blago a svejedno imaju jako ljekovito djelovanje.
Ljekoviti dio biljke: za lijek se prije cvatnje skupljaju listovi i mlade granèice. ( VI – VIII ) . Ubire se i cijela biljka bez korijena. Ljekoviti su svi nadzemni dijelovi, beremo ih u vrijeme cvatnje, a listove možemo brati i kasnije.

Ljekovito djelovanje: Ona skuplja i zateže tkivo, zato je izrazita taninska droga, ujedno je i adstrigens i tonik.
Potpomaže izbacivanje vode iz organizma, jaèa srèani mišiæ, lijeèi upale, èireve, èak i ako su zapušteni. Kod slabunjave djece - i odraslih - djeluje protiv mišiæne slabosti i slabosti udova – doduše neznatno, ali ipak korisno pomoæno sredstvo, koje je neškodljivo, i treba ga piti najmanje godinu dana. Vrkuta je vrlo ljekovita biljka, preporuèuje se kod niza bolesti - sve ženske bolesti: poteškoæe u vrijeme klimakterija, menstruacijske tegobe, bijelo pranje, bolovi u trbuhu, povrede nakon poroda, mlitavi trbuh nakon teškog poroda, spuštena maternica, preponske kile; vrkutom se jaèa stjenka maternice i time spreèava pobaèaj, ona lijeèi zapuštene èireve, gnojne rane, ubode i posjekotine te groznicu uslijed povreda, lijeèi epilepsiju, jaèa mišice kod djece, zaustavlja poveæanje šeæera u krvi i zakreèenje krvnih žila;
lijeèi upalu dišnih organa, zaustavlja krvarenje desni poslije vaðenja zuba, umanjuje bolove kod gihta i reume i dr.
Najnovija znanstvena istraživanja pokazala su da neke tvari u gospinom plaštu èak spreèavaju rast stafilokoka – bakterije koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Japanski znanstvenici su otkrili da tvar iz vrkute (agrimonin) zaustavlja rak dojke!
Vrkuta jaèa i na taj naèin što djeluje protiv malokrvnosti. Ipak treba istaknuti najvažnije: vrkuta lijeèi pojaèani sekret, bolne menstruacije, koje i regulira, a pospješuje i olakšava poroðaj. Pomaže kako u klimakteriènim, tako i u pubertetskim smetnjama (za ove zadnje pije se èaj od vrkute i hajduèke trave, u omjeru 1:1).Ne smiju je uzimati oni koji boluju na zuè ili imaju gastro probleme.
Kod djece vrkuta prekida proljev bez ikakvih neugodnih pojava.
Kod žena koje se teško poraðaju lijeèi slabost maternice, a zaštita je i od pobaèaja. Bilo bi poželjno da svaka buduæa majka od treæeg mjeseca trudnoæe pije èaj od ove biljke. Kad se pomiješa sa rusomaèom (hoæu-neæu travom) (Capsella bursa-pastoris) vrkuta predstavlja univerzalan lijek protiv svih ženskih bolesti, èak i protiv ispadanja maternice.
U tim sluèajevima pije se èaj od svježe ubrane vrkute, i to èetiri puta na dan, ali gutljaj po gutljaj. U isto vrijeme treba masirati te dijelove tinkturom od spomenute rusomaèe- (Capsella bursa-pastoris). Utrljavanje se vrši odozdol prema gore. Dobro je da se terapija dopuni kupkom od hajduèke trave, koja se pravi od 100 gr ove biljke i koristi 3 puta nedjeljno. (Ista kupka se može koristiti dva puta).
Poznavaoci kažu da "Dvije treæine ginekoloških operacija bilo bi nepotrebno ako bi na vrijeme i to u dužem vremenskom periodu pacijentkinje uzimale gospin plašt, ona lijeèi sve bolesti donjeg dijela tijela, upale, èireve i prelome.
Svaka žena bi posle poroðaja trebala piti èaj od gospinog plašta. Izvana, smrvljena i kao oblog, ova biljka lijeèi rane, ubode i posjekotine... ojaèava djecu kojoj su, iako se dobro hrane, slabi mišiæi".
Vrkuta je odlièna i kao sredstvo protiv debljine, dovoljna je kolièina od 2-3 šalice na dan, i vitka linija je osigurana.
MJERE OPREZA I UPOZORENJA: osobama koje imaju probleme sa želucem, jetrima ili žuèi, ne preporuèuje se uzimanje pripravaka od vrkute!
RECEPTI:
Èaj: 1 èajna žlièica vrkute prelije se šalicom vrele vode i ostavi da odstoji 5-10 minuta. Pije se uvijek u gutljajima. Doza je 2 šalice na dan, a poslije poroðaja se pije puno èaja prvih 8-10 dana.
Uvarak: u litri vode skuhati 30-50 grama osušene biljke bez korijena - za dvojaku primjenu: protiv bijelog pranja /ispiranje/ i crijevnih katara /klistir/.
Naljev: u razmjeru šalica vode na tri žlièice osušenog lišæa preliti biljnu masu vrelom vodom. Neka odstoji 10 minuta. Ocijeðeni èaj piti po tri šalice dnevno.
ÈAJ II - 3 velike žlice svježe ili suhe vrkute preliju se litrom vrele vode i nakon 20 minuta se procijedi; popije se tijekom dana vrlo topao; posebno se preporuèuje trudnicama jer im olakšava porod.
Opisani je èaj vrlo djelotvoran kod analnog i vaginalnog svrbeža, a pije se 3-4 šalice dnevno; istovremeno se tim èajem ispiru dotièna mjesta. Isti se èaj rabi i za ispiranje gnojnih rana, vlažnih ekcema i upaljenih oèiju.
Ako tom èaju dodamo malo orahova lišæa, dobivamo izvanredni lijek protiv krvarenja, posebno poslije prometnih udesa. Pije se 3-4 šalice dnevno, tijekom dva tjedna. Istovremeno se preporuèuje i kupelj od vrkute.
ÈAJ OD SREBRNE VRKUTE - l veliku žlicu suhih listova srebrne vrkute prelijemo s 1/4 l hladne vode, ostavimo da zakipi i nakon 15 minuta procijedimo. Dnevno se popije 1/4 l toga èaja, kao lijek koji jaèa srce i slabe mišice kod djece te pospješuje izluèivanje vode iz tijela. Tom èaju, uglavnom radi poboljšanja okusa, redovito dodamo malo matiènjaka i metvice.
ÈAJNA MJEŠAVINA - u jednakim dijelovima vrkuta i rusomaèa: 2 velike žlice te mješavine preliju se s l litrom vrele vode i nakon 5 minuta se procijedi; pijemo ga l litru na dan, vrlo toploga tijekom 2 tjedna, kao izvanredan lijek za jaèanje mišiæa i svih mišiænih oboljenja pa èak i kod multiple skleroze. Važno je da ovaj èaj piju djeca sa slabim mišiæima. Tada æe se dobro razvijati. Istovremeno se preporuèuje kupelj od uvarka vrkute.
ÈAJNA MJEŠAVINA - u jednakim dijelovima vrkuta, gospina trava, metvica, mrtva kopriva i stolisnik: l žlica te mješavine prelije se l litrom vrele vode i nakon 3 minute se procijedi i stavi u termos-bocu. Ta se kolièina èaja popije tijekom dana, a kura traje 2 tjedna; izvanredan je lijek za èišæenje krvi.
ÈAJNA MJEŠAVINA II- u jednakim dijelovima vrkuta i stolisnik: 3 velike žlice te mješavine preliju se l litrom vrele vode i nakon 20 minuta se procijedi; popije se tijekom dana vrlo toplo, kao izvanredan lijek za reguliranje menstruacije, posebno ako mlade djevojke usprkos lijekovima nemaju menstruaciju.
KUPELJ - 200 g suhe ili svježe vrkute prokuha se u 3 l vode i izlije u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se ostaje 10-20 minuta i odlazi u krevet.
MAST : Protiv svrbeža stidnice upotrebljava se mast pripremljena od 2 grama vodenog ekstrakta gospinog plašta, 10 g
Caj: 1 cajna kašicica vrkute prelije se šoljom kljucale vode i ostavi da odstoji 5-10 minuta. Pije se uvek u gutljajima. doza je 2 šolje na dan, a posle porodjaja se pije puno caja prvih 8-10 dana.

 

Evo neka iskustva cura koje su pile caj od ove ljekovite biljke :

Gospin plašt je puno ugodniji za piti i cak sam primjetila da je san bolji s njom Kiss iako nisam nikad imala problema sa spavanjem.
---------------------------------------------------------------------------------

meni je vrkuta dovela cikluse skoro da mi dolaze do u sat, stvarno je odlièna.

----------------------------

samo da dodam, nikako ne mijesati ove cajeve i kontracepcijske jer se pobijaju s hormonima koje reguliraju

a mene su cajevi  ( Vrkuta+Marulja ) rijesili endometrioze .

---------------------------------------------------------------------------

meni se ciklus nista nije skratio (33 ili 34 dana) ali vidim da mi je endometrij dobar

-----------------------------------------------------------------

Pitanje : Koji je omjer Vrkute i Marulje , ako pravimo mjesavinu za caj ?

Odgovor :  1 . Za vece kolicine ( 2 kesice Vrkute na 1 kesicu ( iste gramaze ) Marulje

2. Koliko Marulje toliko Vrkute ( gorcija varijanta )

------------------------------------------

Caj se pije tri mjeseca , a onda se pravi pauza od mjesec dana .

Nakon pauze ako zelite , mozete nastaviti sa cajem .

Moj put kroz trnje neplodnosti
http://mothertobe.blogger.ba
14/06/2007 09:11