beats by dre cheap

VITEX

Prirodom do plodnosti   VITEX AGNUS CACTUS  Verbenaceae - KONOPLJIKA, DIVLJI BIBER

Agnus Castus – Konopljika

Image Hosted by ImageShack.us

Opis

Agnus Castus potice iz porodice verbena, porijekolom iz Azije i Mediteranskih predjela. Preparati Agnus Castusa u Njemackoj su se koristili i bili na raspolaganju jos od 1950-tih. Brojne studije potrvrdjuju tradicionalno koristenje Agnusa pri tretmanu bolnih grudi te poremacaja ginekoloske pozadine.

Koristenje biljke

Agnus Castus se tradicionalno koristi za tretiranje menustrualnih problema (insuficijencija zutog tijela), PMS, dysmenorrhoea (bolne menstruacije), komplakacija u menopauzi te siromasne laktacije (nedostaka mlijeka).

Dijelovi biljke koji se koriste

Iskoristivi dio biljke: VOCE (plod)

Biljni prah 0.5 – 1.0g tri puta na dan.

Za mentrualne probleme preporuca se uzimanje agnusa 4 – 6 mjeseci.

Indikacije

Agnus Castus pozitivno utjece na kontrolu i proizvodnju hormona tokom posljednja dva tjedna menstrualnog ciklusa. Ovaj period ciklusa je poznat to stavarnju zutog tijela koje priprema jajasce za oplodnju te uterus za eventualnu trudnocu.

Menstrualni problemi:

Neke zene mogu imati simptome kao sto su neredovite i bolne menstruacije, obljenja grudi i bolne grudi, endometrioza, zapaljenska oboljenja karlice, nenormalna krvarenja uterus ate emocionalni bisbalans, a ovo je sve poznato pod “insuficijencijom zutog tijela” (1-3). Agnus castus normalizira nivoe progesterona koji izlucuje zuto tijelo – stoga pomaze obnovi zdrave menstrualne funkcije (4,5). Agnus castus takoder oslobada od simptoma PMS-a, ukljucujuci nabreklost grudi, grceve, glavobolje pa cak i akne (6). Pokazao se efikasnije nego li vitamin B6.

Neplodnost:

Agnus castus moze pomoci pri regulaciji nivoa prolaktina te stim pomoci pri tretmanu neplodnosti kod zena.

Nedostatak mlijeka (isuficijentna laktacija):

Istrazivanja pokazuju da agnus castus djelotvorno utjece na hormone koji kontrolisu izlucivanje mlijeka te “ispustanje” mlijeka iz tkiva grudi. (9)

Stanja koze vezana za hormone:

Agnus castus se efikasno koritio za poremecaje na kozi nastali iz hormonskih razloga, kao sto su kane te problemi na kozi vezani za menstrualni ciklus. (1-3)

Menopauza:
S obzirom da je i ovo stanje vezano za hormone, agnus castus tader moze biti izbor tokom menopause a za emotivno zdravlje, odrzavanje “zdrave” menopause (10) te prirdno kontrliranje.

Napomena: Iako su neki muskarci koristili agnus castus za balans nivoa njihovih hormona, potoji mali broj klinickih dokaza o efikasnosti agnusa na gore pomenuto.

Sigurnost i upozerenje

Poznato je da agnus castus ne uzrokoje nikakve nus pojave. Medjutim, neke osobe mogu dozivjeti alergijske reakcije, glavobolju i pojacno menstrualno krvarenje kao posljedicu treapije agnusom. Ukoliko se pojavi ovi simptomi, potrazite savjet kvalificirane osobe.

Trudnice i dojilje prije uzimanja preparata agnusa treba da se knsultiraju sa kvalificiranim zdravstvenim licem, s obzirom na stanje u kojem se nalaze.

Agnus castus se ne preporuca djeci.

Interakcije i kontra-indikacije

Agnus castus moze ponistiti ostale lijekove koje se koriste u endokrinologiji (HRT, oralne contraceptive, polne hormone

Kod nas ga ima u apotekama pod nazivom PMS FREE
http://www.encian.hr/index.php?izbor=proizvodi&id=81
Mozete ga naruciti preko
http://www.mothernature.
com/search/index.cfm?query=VITEX&Type=Products

 

Evo neka iskustva cura koje su pile Vitex :

Cure ja to pijem evo vec drugi mjesec i moram reci da se puno bolje osjecam. Prvi pyt u zivotu sam osjetila ovulacijsku bol, iscjedak mi je bio ok, dok to do sada nije bio slucaj. Moje M su uvijek bile bolne, obilne i trajale 7 dana, a sada 5 i dalje su obilne ali mnogo manje boli, pogotovo kriza. Ja pijem PMS FREE od Enciana, a to su ustvari kapusle Vitexa. Jako su jeftine i dolaze u pakovanju od 30 kom. Iskreno ja bih vam ih preporucila. Poslat cu vam sutra jedan link cisto informacije radi. BTW nije tacno da utice na libido,

----------------------------------------------------------

Ovaj ciklus sam probala vitex agnus castus, zapravo Encianov PMS Free...
Mislila sam, ne može škoditi, a možda može pomoæi...

Jedino što sam primijetila je da su mi temperature poslije ovulacije malo više, vjerovatno zato što agnus utièe na poveæanje progesterona, a samim tim i tjelesne temperature.
--------------------------------------------------------------------------------------

Vitex agnus sam kupila u biljnoj apoteci, u obliku kapi je, vec koristim 3 flasicu tj treci mesec, ne znam kolio treba da deluje al moj slucaj je nisam imala mezes 6 meseci, imala sam jak stres i verovatno je toliko kasnilo mada i pre je kasnilo po 2-3 meseca al nikad toliko, kad sam pocela koristiti vitex nakon 26 dana sam dobila al to je bilo samo kao smdji iscedak koji je trajao 7 dana, nastavila sam sa kapim ai nakon 45 dana sam dobila normalnu menstruaciju, sad ne znam jel to od vitexa il se potrefilo,

------------------------------------------------------------------------------------

ljekari u USA radili istrazivanje ucinkovitosti Vitexa kod zena sa hormonalnim poremecajima ukljucujci i PCOS. U eksperimentu je ucestovovalo 60 zena koje su bile tretirane Vitexom 4 mjeseca. U ta 4 mjeseca 20 zena je reguliralo ciklus, 15 njih su pocele dobivati M a ove ostale su u tih 4 mj ostale trudne.

---------------------------------------------------------------------------

Ja takoðe pijem agnus od prošlog ciklusa, mada nikada nisam imala problema sa PMS-om u vidu grèeva ili bolnih grudi.
Primijetila sam da mi od agnus castus-a na izlaze bubuljice na licu pred M, da mi je temperatura u drugoj fazi ciklusa (poslije ovulacije) viša i stabilnija tj. ima manje uspona i padova a i ovulaciju sam ranije imala 16 dan ciklusa, a sada školski - 14 dc.

---------------------------------------------------------------------------------

Meni ovaj put nije bilo spotting niti nema smeðe krvi, sad je li to od Vitex ili jer sam pila dabrostan, vidjet æemo u ovom tekuæem ciklusu, nastavljam ga piti

-------------------------------------------------------------------

 ja sam ujutro jaaaaaakoo gladna. Po danu poslije ne osjetim više tu glad ali svako jutro (odkad pijem Vitex) se probudim sa željom da što prije pojedem jedan veliki sendviæ, što prije nije bilo sluèaj

------------------------------------------------------------------------------

Pila sam vitex jedan ciklus i dobila sam 25 dan inaèe dobivam od 25-28 dana.Kad sam dobila M ,imala sam jake bolove koje veæ odavno nisam imala jajnici su me ubili , ali M sam imala samo drugi dan pojèano,evo danas mi je treæi dan a nema ništa

----------------------------------------------------------------------

javljam se i ja sa svojim iskustvom. Pijem vitex šest tjedana: smanjena bolnost prsa i zadržavanje tekuæine u PMS - u. Menstruaciju sam dobila školski: 28. dan ( inaèe trideseti ). Buduæi da sam u to vrijeme bila na godišnjem nisam sigurna da li da promjene pripišem vitexu ili promjeni klime. Sve u svemu nastavljam s vitexom još barem šest tjedana, pa æu onda odluèiti da li æu ga nastaviti piti.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Hm, ja pijem vitex evo nekih 7-8 mjeseci, (problem su mi dugi ciklusi inaèe), prva 2- 3 mjeseca bilo je dobro, menzis bi došao 32.dan a onda sve poèelo po starom, 38 - 40 dana uz spotting èak i 7 dana prije menzisa

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

ma i ja kad sad razmišljam o tome mislim da nije mi ništa pomogao. mislila sam da mu triba vrimena da proradi, a èini mi s da mi se spotting još više zbrèkao, a i prije nisam primjetila iscjedak iz grudi koji sad imam

-------------------------------------------------------------------------------------------

Vidim da su neki imali loših iskustava s Vitexom, ja imam dobro, tj. uzimala sam ga oko 3-4 mjeseca i ciklus koji mi je šarao se stabilizirao, nestao je spotting i ublažio se PMS, ali ja sam koristila kapsule iz kojih bi na žlièicu istresla sadržaj, kao da sam pila žlicu èaja.... i da napomenem koristila sam Vitex koji sam nabavila iz Amerike

-------------------------------------------------------------

Ja jedino primjeæujem da dok sam ga pila redovito (2 mjeseca), imala sam toèno 28 dana ciklus, sad kad sam prestala opet se produljio na 30-32, ali isto tako vidim da više nemam kaplicfu kad stisnem bradavicu, biæe da se prolaktin snizio

 

Zakljucak : Kao i svim ostalim prirodnim pripravcima i Vitexu je potrebno 3 mjeseca da biste mogli da zakljucite da li vam pomaze ili ne .

Nekima ova biljka odgovara , nekima  ne . Pokusajte .. Ako nakon par mjeseci uzimanja Vitexa  ne budete vidjeli nikakav napredak  i poboljsanja u duzini vasih cilusa , prolaktina itd. prestanite

Moj put kroz trnje neplodnosti
http://mothertobe.blogger.ba
14/06/2007 09:17